Håll är en obehaglig men ofarlig smärta
Håll, som ibland även kallas mjälthugg är en krampliknande smärta som främst uppstår under revbenen, intill mjälten. Vad som utlöser smärtan är fortfarande inte helt klarlagt, men nästan alltid uppkommer den i samband med fysisk ansträngning. Speciellt vanligt är det att få håll när kroppen vrids eller studsar upp och ner. Till exempel när man springer, simmar eller rider. Trots smärtan är håll helt ofarligt och går över av sig själv.
Var på kroppen får man ont?
I en undersökning med 848 motionärer och idrottare fick var och en av testpersonerna peka ut var på kroppen de fick håll. Det visade sig att håll kan uppstå lite varstans på överkroppen, från nedre bröstkorgen till nedanför naveln på magen och ut på båda sidorna mot ryggen. Vanligast var området till höger mot revbenen (55 procent), sen området vid revbenen till vänster (37 procent) och sen i mitten av magen (20 procent). Men håll kan även kännas av på ryggen och till och med upp mot axlarna.
Håll är det vanligaste besväret vid träning
Majoriteten av personer som regelbundet tränar på något sätt har haft håll en eller flera gånger det senaste året. Av motionärer och idrottare som tävlar får ungefär var femte håll under en tävling. Yngre idrottare är mer benägna att drabbas av håll än äldre. Hos idrottare 20 år eller yngre upplever 77% håll en eller flera gånger det kommande året, medan endast 40 procent av personer som är 40 år får håll.
Även vältränade personer får håll
Det stämmer inte att det endast är otränade personer som får håll. Även elitidrottare kan ha stora problem med håll som påverkar deras träningar och tävlingsresultat. Detta betyder att frekvensen att få håll inte heller nödväntigtvis kommer att minska om man får bättre kondition eller starkare muskler, även om den ibland gör det.
Vad är och varför får man håll?
Man vet fortfarande inte varför man får håll, men antagligen beror det på kramp i diafragmamuskeln, kramp i magmusklerna, irritation av bukhinnan eller spänningar i bukens organ och ligament. Det kan också vara så att håll inte alltid beror på en och samma sak, utan har flera olika orsaker.
Risken att få håll verkar öka om man:
- Ätit för nära inpå träningstillfället
- Tränar på högre intensitet än vanligt
- Är ouppvärmd eller startar träningen intensivt
- Är kall, eller tränar i kallare klimat
- Har en svag rygg eller dålig hållning
Publicerad: 21.08.2016
Uppdaterad: 11.03.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, Traningslara.se, Aktivtraning.se